sobota, 28 Listopad 2020,
imieniny obchodzą: Jakub, Stefan

Aktualności

A A A

Strona główna / Aktualności / Tradycyjnie i z uśmiechem

Tradycyjnie i z uśmiechem

data dodania: 2020-07-13 11:14:26

W tej grupie znajduje się 18 pań z Koła Gospodyń Wiejskich „Kostkowianki”.

Życie małych miejscowości rządzi się własnymi prawami. Postrzegać to można na różne sposoby  tak, jak różni są ludzie, którzy zamieszkują prowincję. We wsi Kostkowice mieszka niewiele ponad 300 osób. W tej grupie znajduje się 18 pań z Koła Gospodyń Wiejskich „Kostkowianki”. Są to dane o tyle istotne, że ta niewielka grupa kobiet w dużej mierze stanowi o obliczu całej wsi. Pozytywnym.

KGW istnieje w Kostkowicach stosunkowo niedługo, bo od 2011 roku. Powsta- ło z inicjatywy m.in. Agaty Szymańskiej, która została także pierwszą przewodniczącą koła i pełni tę funkcję do dziś. Jak wspomina, pomysł stworzenia koła wziął się przede wszystkim z potrzeby działania: „Kiedyś w Kostkowicach istniało już KGW, około 30 lat przed powstaniem Kostkowianek. Nie wiem na jego temat zbyt wiele, ponieważ nie jestem rodowitą mieszkanką wsi. Sprowadziliśmy się wraz z mężem z Myszkowa. Nasze koło powsta- ło jednak nie tylko po to, by wskrzesić tradycję, ale także  a może przede wszystkim  aby zagospodarować pozytywną energię jaka tkwi w okolicznych mieszkankach”  tłumaczy pani Agata. Moja rozmówczyni podkreśla, że głównym celem „Kostkowianek” jest prezentowanie efektów swojej pracy na zewnątrz. Ważnym aspektem funkcjonowania „Kostkowianek” są konkursy kulinarne. Panie z KGW mogą poszczycić się m.in. III miejscem w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo  Smaki Regionów” w Chorzowie oraz Brązowym Durszlakiem i tytułem eksperta Festiwalu „Ślą- skie Smaki” w Bielsku-Białej. Pierwszy z konkursów odbył się pod patronatem Marszałka Województwa Śląskiego, a jego organizatorem była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. „Kostkowianki” podbiły serca (i żołądki) jurorów zupą o intrygującej nazwie „pipka” oraz kapustą mieszaną z fasolą.  „Oprócz samego smaku potrawy, na tego typu konkursach decydujące znaczenie mogą mieć czynniki pozornie mniej waż- ne, takie jak nazwa czy walory wizualne dania. Zwracamy na to szczególną uwagę”  tłumaczy Agata Szymańska. Na festiwalu „Śląskie Smaki”, organizowanym przez Śląską Organizację Turystyczną, „Kostkowianki” występowały już dwa razy. Podczas VIII edycji festiwalu, która odbyła się w stolicy „Podbeskidzia”, nagrodę w kategorii amatorów przyniosły takie dania jak wiejska szczawiówka, gicz cielęca podana na placku i enigmatyczne „wąwoziki”, czyli rodzaj rurek z kremem. Warto dodać, że tegoroczna edycja festiwalu odbę- dzie się w Zawierciu. Tym bardziej życzymy powodzenia! Kulinarne pasje członkiń koła z Kostkowic wiążą się z tradycją biesiadowania, której innym nieodłącznym elementem jest muzyka. W tej dziedzinie „Kostkowianki” również odnoszą sukcesy. Swoim śpiewem uświetniają wiele lokalnych imprez, co zaowocowało m.in. nagrodą za zajęcie drugiego miejsca na „II przeglądzie piosenki patriotycznej w Hucisku”. Panie wystąpiły także na 46. Wojewódzkim Przeglądzie Zespołów Artystycznych w Brennej. „Kostkowianki” realizują się również poprzez rękodzielnictwo. Tworzą m.in. biżuterię, wykorzystując do tego technikę haftu nazywaną sutaszem.  „Kiedyś wykorzystywano tę metodę do dekorowania elementów stroju ludowego, dzisiaj kojarzy nam się z przepięknymi wisiorkami, koliami, bajecznie kolorowymi kolczykami czy bransoletkami”  tłumaczy pani Agata. Prócz sutaszu, „Kostkowianki” zajmują się także tworzeniem innych rzeczy. Obrazy stworzone metodą haftu krzyżykowego były wystawiane m.in. w Domu Kultury w Kroczycach oraz podczas Pikniku Rodzinnego z Kulturą i Sztuką w Hotelu Fajkier w Lgocie Murowanej. Podczas imprezy, w trakcie specjalnych warsztatów, „Kostkowianki” dzieliły się również swoją wiedzą na temat wikliniarstwa i robót na drutach. Członkinie koła angażują się także w funkcjonowanie wiejskiej świetlicy. Przede wszystkim czynnie uczestniczą we wszelkich pracach porządkowych. Organizują tam również imprezy i spotkania dla lokalnej społeczności. Z inicjatywy i na zaproszenie KGW z Kostkowic w czerwcu 2013 r. odbyło się spotkanie z dwoma lekarzami z Instytutu Onkologii w Gliwicach. Lek. med. Andrzej Czuba i lek. med. Stanisław Owczarek poprowadzili pogadankę na temat profilaktyki raka szyjki macicy. W październiku 2013 roku w kostkowickiej świetlicy odbyło się „Spotkanie z miodem w roli głównej”. Mistrz pszczelarski Paweł Ściślicki opowiadał o pozytywnych aspektach miodu  nie tylko kulinarnych. Nową tradycją ma stać się majówka z „Kostkowiankami”. Tegoroczna edycja imprezy, dzięki honorowemu patronatowi Starosty Zawierciańskiego  Rafała Krupy, zyskała ogólnopowiatowy charakter. Działalność „Kostkowianek” jest bardzo szeroka i ma ogromny wpływ na życie lokalnej społeczności. „Dzięki współpracy z innymi okolicznymi kołami i organizacjami, jednostkami Ochotniczych Straży Pożarnych, a także wsparciu władz samorządowych, udaje nam się zagospodarować pozytywną energię, która tkwi w mieszkańcach Kostkowic. Mamy jeszcze wiele dobrych pomysłów i wierzę, że sukcesywnie będziemy wprowadzać je w życie” podsumowuje przewodnicząca koła.

Artykuł archiwalny rozmowa Bartłomieja Kluszczyńskiego 

Zawiercianin Wiosna 2014 nr 2 (19)

Wydawca:

Centrum Inicjatyw Lokalnych
42-400 Zawiercie, ul. Senatorska 14

Pomóż nam rozwijać serwis:
1%

Podaruj 1% podatku
KRS: 0000215720